maanantai 4. heinäkuuta 2011

Zurich, positiivinen yllätys

Terkkuja Bernistä kaikille työn sankareille!

Zurich on Sveitsin ja maailman bisneskapitaaleja, joten ennakko-oletukseksi oli jostain syystä muodostunut tylsä ja kolkko paikka, jossa pukuhenkilöt koheltavat katuja edestakaisin, korkeiden kivi- ja betoniseinien voimistaen mahtitunnelmaa. Tätäkin kyllä näkyi, mutta päällimmäiseksi fiilikseksi jäi, että jotain vikaa suomalaisessa kaupunkisuunnitelussa on, tai ainaki on ollut.

Paikka oli asutettu jo roomalaisten aikaan pari tuhatta vuotta sitten, itsenäiseksi kaupunkivaltioksi se muuttui keskiajalla. Eli paljon on ollut ihmisellä aikaa pilata kaupunki, mutta sen sijaan Zurich-järven ja Limmat-joen varrelle rakennettu kaupunki on viihtyisä ja viehättävä. Joen rannalla on puisto, jossa 1,5m rungon halkaisijaltaan olevat vaahterat kurkottavat oksansa joen pintaan kävelypolun yli. Joen vesi on näyttää turkoosilta, mutta lähempää tutkien se on erittäin kirkasta. Kaloja näkyi useampia.



Talot ovat pääasiassa hiekkakivestä tehtyjä 3 tai 4 kerroksisia. Melkein kaikissa on värikkäät ikkunaluukut, jotka tuovat heti persoonallisuutta ja tasapainottavat kivitalojen kylmyyttä. Talojen väliset kujat ovat kapeita ja ne yleensä päättyy pieniin aukioihin. Seuraava kuja saattaa lähteä jyrkästi ylämäkeen ja huomaat tulleesi pieneen puistoon vanhoine puineen ja suihkulähteineen. Jokeen ei ole kuin 50m, sekä vaaka että korkeussuunnassa. Istahdat varjoon reunuskivelle, joka on naapuritalon katon yläpuolella. Seuraat kun kyyhky juo suihkulähteen täyttöputkesta.


Järven rannalla, puiden varjossa, kylmää Spriteä nauttimassa. Järviristeilylaivoja tulee ja menee, isommat ja pienemmät veneet etenevät laiskasti. Tekisi mieli liittyä muiden uimareiden joukkoon. Jopa melko voimakkaasti virtaavassa joessa näkyi toista kymmentä uimaria.



Joen ylittää useita siltoja, eräs nelikaistainen.Sillan päässä on suuri risteysalue. Jalankulkijoille ei ole liikennevaloja, autot antavat tietä pyytämättä, suomalainen ei ymmärrä. Vaan eipä se ole ainoa asia, jota Miika-poika ei ymmärrä. Kysyt neuvoa konduktööriltä englanniksi, hän vastaa saksaksi. Onneksi tuli oltua lukematta se kaksi vuotta yläasteella.

Hammaspesulle ja nukkumaan, huomenna ihmetellään lisää Berniä.