keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Lauterbrunnen, kevyt aloitus

Hostellin terassilta, ilta-auringon hyväilystä tervehdys.

Hostelli on täynnä mekastavia korealaisnuoria, ruma englantilaispariskunta ketjupolttaa naapuripöydässä. Tien toisella puolella oleva kuppila haluaa 12 euroa perus juustokinkkusämpylästä ja puolen litran Spritestä. Vasemman jalan pikkuvarpaassa on rakko. Silti kaikki tuo unohtuu kun nostaa katseen ylös läppärin ruudusta.

Sanat eivätkä kuvat pysty kuvailemaan tunnetta, kun kävelet suhteellisen kapeassa laaksossa, jonka molemmin puolin on satoja metrejä korkeat, pystysuorat, vuorenseinät. Hämeen tasangolla asunut poika jää suu auki ihastelemaan.

Laaksoon virtaa useita vesiputouksia, ensimmäisenä tulee vastaan Staubbachfall, joka heittää vetensä 300 metriä.


Putouksen juurelle on tehty pieni tunneli, jota pitkin pääsee melkein putouksen alla tekemään lähempää tuttavuutta.


Polut ovat siistit ja hyvin kyltitettyjä. Seuraan Lauterbrunnenista Stechelbergiin pääväylää, joka vie Trummelbachin putoukselle. Se on Euroopan ainoa kallionsisäinen putous, jonka pääsee näkemään. Jopa 20000 litraa vettä sekunissa on ollut liian kova pala kalliolle; vuosien varrella vesi on kaivanut haluamansa portaittaiset reitit. Tässä on kuva ulkona olevasta portaasta, koska sisällä oli pimeätä enkä halunnut kastella linssiä. Puolet katselutasanteista sisällä oli niin kuin suihkussa olisi, eikä vierustoveri kuule kuin huutamalla. Sitä ei kuvin eikä edes videolla pysty toistamaan.



Paaluumatkalla jään katselemaan kun ihmiset hyppäävät monta sataa metriä toivoen, että heidän laskuvarjo aukeaa. Osa tulee alas kuin liito-oravat hienoine liitopukuineen.


Huomenna tarkistetaan aamulla jalkojen tila ja sen mukaan valitaan jokin reitti luonnon keskellä.

Hyvästi kaupunkielämä

Hostellin alapunkkalainen saapui paikalle joskus puolen yön jälkeen.

Kello on 5:46, herään kun kyseinen herra alkaa pesemään hampaitaan. Ilmeisesti vähäuninen kaveri. Pyörin sängyssä tietäen hyvin ettei siitä tule yhtään mitään. Myös naapurisängyn englantilainen alkaa härväämään, joten ei auta kuin nousta itsekin. Aamutoimet ja kamojen pakkaus hoidettuna palautan huoneen avaimen ja lähden kävelemään kohti rautatieasemaa.


Arkipäivä ja kello on puoli kahdeksan. Aseman käytävät ovat hengenvaaralliset paikallisten juostessa ristiin rastiin. Ostan lipun Lauterbrunneniin ja poikkean nappaamaan takeawaysämpylän aamupalaksi. Saatuani sen mussutettua onkin kello sopivasti kahdeksan ja juna saapuu.

Puoli toista tuntia ja yksi junanvaihto myöhemmin olen perillä. Maisemat alkavat näyttämään sellaisilta kuin pitäisikin. Hostelli on sopivan kolmen minuutin kävelymatkan päästä asemalta. Checkinnaan ja menen huoneen parvekkeelle ihmettelemään.


Näkymä parvekkeelta, vesiputous oikealla ja jotakin kumpareita vasemmalla. Naapurista kuuluu tunnelmaan sopivaa musiikkia, jota lukuisat tervapääskyt taivaalla säetävät.

Aika lähteä kylää tutkimaan.